Cookies

5 wrz 2019

Ciasto ze śliwkami i kremową polewą

Delikatne ciasto ze śliwkami i kremową polewą jest lepsze niż sernik- stwierdzili moi znajomi i zgodnie poprosili o przepis. Kruchy spód, gęsty, śliwkowy budyń i delikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki i Schmandu. O Schmandzie, czyli gęstej, kwaśnej śmietanie o dużej ilości tłuszczu pisałam już tutaj. Idealnie nadaje się zamiast twarogu np. w serniczku. A jeśli polubiliście ciasta tego typu, to zapraszam na tartę, która można upiec z różnymi owocami: morelami lub wiśniami tutaj. Jeśli macie jakąś zakładkę z przepisami, to te przepisy naprawdę warto zapamiętać. Gorąco polecam :)

Ciasto ze śliwkami i kremową polewą:

Składniki:

Ciasto:
80 g masła
75 g cukru
1 jajko
200 g mąki
0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:

400 g śliwek
1 budyń w proszku
ewentualnie 1 łyżka mielonych migdałów


polewa na wierzch:
400 g gęstej kwaśnej śmietany najlepiej bardzo tłustej
80 g cukru
2 jajka
1 budyń w proszku
1 kubeczek słodkiej śmietanki( 200 g)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki( masło, cukier, jajko, mąkę i proszek)szybko zagnieść na kruche ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i pokroić na ćwiartki. Wrzucić do garnka i poddusić parę minut aż puszczą sok. Nastepnie wsypać budyń w proszku i cały czas energicznie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Jeśli śliwki są kwaskowe, można dodać 1- 2 łyżki cukru. Wymieszać do rozpuszczenia i zdjąć z ognia. Przełożyć do szklanej miski i odstawić do ostygnięcia.
3. Ciasto rozwałkować najlepiej między dwoma kawałkami folii spożywczej. Zdjąć wierzchni kawałek folii i pomagając sobie drugą folią wyłożyć ciastem przygotowaną foremkę. To najlepszy i bardzo szybki sposób na kruche ciasto. Utworzyć brzeżek. Nakłuć kruche ciasto i posypać mielonymi migdałami. Wyłożyć ostudzony budyń śliwkowy na cieście i wyrównać łyżką.
4. Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem, jajkami i budyniem, tak aby nie było grudek. Słodką śmietankę ubić na bitą i ostrożnie wymieszać z kwaśną śmietaną. Wylać na budyń śliwkowy i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni okolo 40- 45 minut. Po koniec pieczenia można nakryć folią aluminiową, żeby ciasto nie było zbytnio brązowe na wierzchu.







Jeśli nie wiecie jeszcze co upiec na niedzielę, to taki placek z owocami i śmietanową polewą jest naprawdę fajnym pomysłem. Prosty do zrobienia, bardzo smaczny i taki trochę inny, niż tradycyjne wypieki.
Miłego weekendu
Edyta


Wyposażenie kuchni - wybierz na Ceneo

9 komentarzy:

  1. jak zwykle apetyczne ciacho u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciacha to ja mogę jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już na instagramie, byłam właśnie ciekawa co słodkiego znowu wyczarowałaś:) Wygląda absolutnie słodko!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie ;d Czy może wyjść zakalec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I nie tylko wyglada. Jest wyjatkowo smaczne. A czy moze wyjsc zakalec?To chyba jak z sernikiem :) Czy sernik moze byc z zakalcem? Chyba nie. No chyba, ze kucharka wyjatkowo zdolna ;D

      Usuń
  5. Czy poleca Pani jakaś konkretna kwaśna śmietanę?

    OdpowiedzUsuń