niedziela, 8 września 2019

Jajka po szkocku

Jajka otulone cienką warstwą mięsa mielonego, w złocistej panierce. Sprawdzą się na obiad, przekąskę. Idealne danie na stół wielkanocny czy na imprezkę.
400 gramów mięsa mielonego dowolnego tutaj z łopatki wieprzowej
sól
pieprz
majeranek
1 średni ząbek czosnku
ok.150 ml wody lub bulionu
3 jajka M
2 łyżki bułki tartej

Do panierowania
bułka tarta
mąką pszenna
jajko
oraz olej do smażenia

Jajka wkładamy na wrzątek i gotujemy 5 minut następnie szybko przekładamy do bardzo zimnej wody najlepiej z dodatkiem lodu.
Dobrze wystudzone obieramy.
Mięso mielone przyprawiamy dodajemy wodę lub bulion, bułkę tartą i dokładnie wrabiamy aby składniki się dokładnie połączyły.Następnie masę mięsną dzielimy na trzy równe części. Formujemy kulę i rozpłaszczamy na okrąg gruby ok 1 cm, na środku układamy jajko, za pomocą noża boki zawijamy do środka i zwilżonymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki.
Tak przygotowane jajka panierujemy kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Następnie w rondlu lub garnku rozgrzać dość mocno olej (ok.170/180 stopni) tyle aby jajka/mięso po włożeniu było całkowicie zanurzone. Wkładamy mięsne jajka :)  zmniejszamy płomień (tak aby się delikatnie smażyło )
Smażymy ok 7/8 minut na złoty kolor







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz