Kuchenna Apteka #42 - Ogórki

Ogórki to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Mają delikatny, orzeźwiający smak i wykorzystuje się je do przygotowania mizerii oraz jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, a także wykonuje się z nich przetwory - kisząc, konserwując, marynując je.
Ogórki w 96 % składają się z wody, a reszta do niewielkie ilości witamin i składników mineralnych. Ich wartość odżywcza nie jest zbyt wysoka, ale należy pamiętać, że nie są to produkty bezwartościowe. Mają bardzo dużo zalet. Przede wszystkim posiadają mało kalorii, a przy tym są syte, dlatego wykorzystuje się je w dietach odchudzających. Dzięki wysokiej zawartości wody świetnie gaszą pragnienie i nawadniają organizm, szczególnie w upalne dni. Cenione są także za swoje właściwości odkwaszające i odtruwające organizm z toksyn. 
Co jeszcze takie w sobie kryją ogórki i dlaczego warto je jeść?
Czytaj dalej ⬇


Kuchenna Apteka



Ogórki to źródło:
  • WODY
  • przeciwutleniaczy - flawonoidów
  • kukurbitacyn - chronią przed rakiem
  • witaminy C
  • witaminy K
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3, B6
  • witaminy A
  • magnezu
  • potasu
  • miedzi
  • manganu
  • cynku
  • fosforu
  • krzemu
  • błonnika
  • chlorofilu


Właściwości zdrowotne ogórków:
  • mają działanie moczopędne
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • mają działanie detoksykacyjne łącząc się ze szkodliwymi związkami
  • pomocne przy zatruciach pokarmowych
  • polecane przy infekcjach układu moczowego
  • pomocne przy chorobach nerek
  • łagodzą stany zapalne
  • gaszą pragnienie
  • mają właściwości nawadniające
  • wspomagają pracę serca
  • regulują ciśnienie krwi
  • wykazują właściwości przeciwnowotworowe
  • polecane na nieświeżych oddech
  • przyśpieszają metabolizm
  • mają właściwości zasadotwórcze
  • odkwaszają organizm
  • przywracają równowagę kwasowo-zasadową
  • polecane przy zgadze
  • niwelują zaparcia
  • pomocne przy reumatyzmie i obrzękach
  • zalecane przy cukrzycy
  • pozytywnie wpływają na stan skóry - łagodzą podrażnienie, nawilżą ją, zmiękczają i tonizują
  • poprawiają kondycję włosów i paznokci


Ogórki



Uwaga!
  • ogórek zawiera enzym askorbinazę, która niszczy witaminę C, która znajduje się w innych warzywach, np. w pomidorach czy papryce. Działanie tego enzymu niweluje środowisko kwaśne - wystarczy dodać ocet winny lub sok z cytryny, aby askorbinaza przestała działać
  • ogórki dla niektórych osób mogą być ciężkostrawne i wywoływać wzdęcia oraz gazy
  • ogórek może wywoływać alergię pokarmową powodującą obrzęk języka, gardła lub ust


Ciekawostki:
  • skórka ogórka zawiera najwięcej składników, dlatego zaleca się jeść ogórki ze skórką, ale tylko z upraw ekologicznych
  • ogórki wykorzystywane są również w kosmetyce
  • plasterki ogórka pomagają na cienie pod oczami i opuchnięte powieki
  • 100 g zawiera tylko około 14 kcal - idealny w dietach odchudzających
  • mają niski indeks glikemiczny


Przepisy z ogórkiem


1) CHŁODNIK OGÓRKOWY Z RZODKIEWKĄ
Chłodnik ogórkowy

2) SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA
Surówka z sałaty i ogórka

3) SEROWE KULECZKI Z OGÓRKIEM I ZIOŁAMI
Serowe kuleczki z ogórkiem

4) ZUPA ZE ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Zupa ze świeżych ogórków

5) SOS OGÓRKOWO-CZOSNKOWY
Sos ogórkowo-czosnkowy

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny