Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!
- 800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztuk
- 1 papryczka chili
- 1 dymka, posiekana
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 starte ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- łyżeczka posiekanej pietruszki
- 200 ml wody
- 50 ml octu ryżowego
- 125 g cukru
- 2 duże papryczki chili
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 2 ząbki czosnku, drobno starte
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
1 komentarz
Mniam, pyszności 😉 Śliczne zdjęcia 🙂
Jak ujędrnić ciało w 2 tygodnie