To jedna z moich ulubionych sałatek, dlatego też pragnę się z Wami podzielić przepisem na nią. Połączenie selera naciowego, winogron, sera roquefort i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest bardziej pożywna. Nie potrzeba tutaj żadnych dodatkowych przypraw; raptem odrobinę octu balsamicznego i oliwę, która pozostała ze słoiczka z suszonymi pomidorami. Tę sałatkę w szczególności polecam na grilla lub domówkę. Nie narobicie się przy niej specjalnie, a efekt miło Was zaskoczy.
SKŁADNIKI
- 1 pęczek selera naciowego
- 300 g ciemnych winogron
- 200 g sera roquefort (lub rokpol albo lazur)
- 200 g czarnych oliwek
- 100 g orzechów włoskich
- 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
- 300 g makaronu penne (rurki)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól
PRZYGOTOWANIE
- Seler naciowy drobno posiekaj. Winogrona przekrój na połówki i wybierz pestki. Roquefort pokrój w kostkę, a oliwki w plasterki. Orzechy posiekaj i opcjonalnie podpraż na suchej patelni. Pomidory odsącz z oliwy (oliwę zostaw) i pokrój w paski.
- Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Połącz z resztą składników
- Ząbek czosnku zetrzyj na tartce i połącz z octem balsamicznym oraz kilkoma łyżkami oliwy pozostałej z pomidorów. Gotowym sosem polej sałatkę.
1 komentarz
fajny mix 😉