Paprykowy kapuśniak

Danie jednogarnkowe, gęsta, pikantna zupa z papryką, pomidorami, cebulą, kiełbasą i kapustą kiszoną.
Zainspirowana przepisem z programu telewizyjnego przygotowałam moją wersję tego dania - jest pyszne!


Składniki:
3 papryki czerwone,
1 papryka żółta,
2 cebule,
200 g kapusty kiszonej,
1 duży pomidor,
300 g kiełbasy,
80 g przecieru pomidorowego,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta chilli,
duża łyżka wędzonej papryki w proszku,
ok 600 - 800 ml bulionu warzywnego,
2 łyżki masła,
natka pietruszki

Przygotowanie:
Danie przygotowujemy w jednym garnku.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut do zarumienienia, cebulę obieramy kroimy w półplasterki dodajemy do kiełbasy, podsmażamy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Paprykę kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka, dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut co jakiś czas mieszając.
Pomidora należy sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodajemy wraz z bulionem i przyprawami. Dusimy przez kolejne 5 minut.
W tym czasie odsączamy kapustę z nadmiaru wody, siekamy. Dodajemy do zupy, gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. ok 300g - ja użyłam takiej lekko podwędzanej, ale może być każda inna ulubiona.

      Usuń

Prześlij komentarz