czwartek, 5 września 2019

Pikantne leczo ze schabem


Pomysł na urozmaicenie lecza – przygotowane ze schabem, papryką, cukinią i ogórkami małosolnymi. Mocno warzywne, lekko pikantne i wyraziste smaku. Danie jednogarnkowe, które przyrządzicie w niecałą godzinę.


Składniki na 4 porcje:
0,5 kg schabu bez kości
2 papryki, np. czerwone
2 mniejsze cukinie
5 małych ogórków małosolnych
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g)
1/4 kostki masła (50 g)
1 szklanka wody
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
ostra papryka
słodka papryka
sól, pieprz
oregano
cukier do smaku
oliwa z oliwek

do dekoracji
posiekana natka pietruszki


Schab umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą koskę. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażyć mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w niewielką kostkę. Cukinie umyć, odciąć końcówki , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Papryki przeciąć na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie niewielką ilość oliwy i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do tego samego garnka wlać niewielką ilość oliwy oraz przesmażyć ogórki i przełożyć je na talerz. Następnie przesmażyć paprykę wraz z cukinią. Warzywa ponownie przełożyć na talerz. Następnie przygotować sos: przesmażyć koncentrat pomidorowy (smażyć krótką chwilę). Do niego dodać pomidory z puszki, wlać wodę i całość przyprawić cukrem, solą oraz pieprzem. Chwilę smażyć. Na sam koniec do sosu dodać podsmażone warzywa oraz mięso. Całość wymieszać i posypać oregano. Na wierzch dodać masło. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości warzyw oraz mięsa. Na sam koniec, leczo doprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smażenie mięsa

Podsmażanie warzyw

Przygotowywanie sosu pomidorowego, duszenie wszystkich warzyw wraz ze schabem i ostateczny wygląd lecza





Pomysł na danie STĄD


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz