sobota, 7 września 2019

Krem kukurydza dynia pieczona i krewetki

Lekka, zdrowa i pożywna jesienna zupa na rozgrzanie. Kukurydza z dynią w towarzystwie krewetek. Zupa jest aksamitna, lekko słodka za sprawą kukurydzy, pikantna dzięki chili. Taki smak właśnie lubię. Zupę zrobiłam z pieczonych warzyw. Kukurydzę dodatkowo nasmarowałam masłem. Jaki efekt wyszedł sami spróbujcie. 




















składniki:

3 kolby kukurydzy
70 dkg dyni hokkaido
papryczka chili żółta
25 dkg krewetek
sól, pieprz
pieprz czerwony
natka pietruszki
masło klarowane
1 litr bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku


Kolby kukurydzy smaruję masłem i zawijam w folię aluminiową. Układam na blaszce . Dynię wydrążam z pestek, kroję na kawałki razem ze skórą. Też układam na blaszce. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i piekę około 40 minut aż kukurydza będzie miękka.
Cebule i czosnek drobno kroję i przesmażam na maśle. Dodaję dynię. Kukurydze obkrawam nożem z kolby i też dodaję. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję pięć minut. Zupę miksuję blenderem. Dodaję chili pokrojone. Krewetki przesmażam na maśle, posypuje solą, pieprzem, natką. Zupę podaję z krewetkami, chili, natką, pieprzem czerwonym, i kukurydzą. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz