Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Klasyk kuchni polskiej → gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym
średnia
główka białej kapusty
500 g mięsa
mielonego z łopatki
150 g ryżu
1 cebula
1 łyżka
masła
1 jajko
sól
świeżo
mielony pieprz
500 ml
bulionu drobiowego
4 łyżki
pasty pomidorowej lub gęstego przecieru
przyprawy:
liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu
Z kapusty
wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i
kolejno ściągać liście.
Cebulę
pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.
Ryż ugotować
na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.
Do mięsa
mielonego dodać ugotowany ryż,przesmażoną cebulę,surowe jajko i sól i
pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę.
Osuszone
liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść
nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć.
W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które
zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę
pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę
wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.