Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym

Klasyk kuchni polskiej → gołąbki mięsno-ryżowe w sosie pomidorowym







średnia główka białej kapusty

500 g mięsa mielonego z łopatki

150 g ryżu

1 cebula

1 łyżka masła

1 jajko

sól

świeżo mielony pieprz

500 ml bulionu drobiowego

4 łyżki pasty pomidorowej lub gęstego przecieru

przyprawy: liść laurowy,kilka kulek ziela angielskiego,kilka kulek pieprzu



Z kapusty wyciąć głąb i włożyć do osolonej wrzącej wody. Parzyć kilka minut i kolejno ściągać liście.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle.

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Do mięsa mielonego dodać ugotowany ryż,przesmażoną cebulę,surowe jajko i sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić dłonią na jednolitą masę. 

Osuszone liście kapusty pozbawić grubych nerwów ścinając je nożem. Na każdy liść nałożyć porcję masy mięsnej i ciasno zwinąć.
W brytfance ułożyć na dnie liście kapusty które zostały i kolejno wszystkie gołąbki. Na gołąbkach rozprowadzić pastę pomidorową,dodać przyprawy i całość zalać bulionem warzywnym. Brytfankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 50 minut.








Komentarze

Popularne posty