środa, 4 września 2019

Ekspresowy barszcz czerwony zabielany

Pamiętam smak takiego barszczu, który gotowała moja mama.
Moja wersja jest ekspresowa.
A dlatego, że został mi rosół i miałam ugotowaną większą ilość buraków.
Takim sposobem powstał ekspresowy barszcz i smakiem się nie różni od tego gotowanego w tradycyjny sposób.
Więc jeśli nie macie czasu a macie ochotę na taki barszczyk i oczywiście macie rosół i ugotowane buraki to zróbcie.
Na dworze troszkę upały zelżały więc taki barszczyk będzie jak znalazł.


Ekspresowy barszcz czerwony zabielany


Ekspresowy barszcz czerwony zabielany

Ekspresowy barszcz czerwony zabielany - składniki


2 l rosołu
ok. 1 kg ugotowanych czerwonych buraczków
3/4 szk śmietany 30 %
do smaku :
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
ocet
cukier

dodatkowo :
ugotowane ziemniaki
podsmażony boczek z cebulką


Ekspresowy barszcz czerwony zabielany - przygotowanie


Rosół podgrzać.
Buraki pokroić w kostkę i dodać do rosołu.
Następnie dodać przyprawy do smaku.
Zagotować i gotować kilka minut na małym ogniu.
Śmietanę zahartować z zupą, wlać do garnka i wymieszać.
Gotowy barszcz podawać z ugotowanymi tłuczonymi ziemniakami okraszonymi smażonym boczkiem i cebulką.

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuję. Ja też kiedyś nie lubiłam gotować ale na szczęście to się zmieniło. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.