Prawdziwki podane z domowymi kopytkami.


Sezon na grzyby w pełni przygotowałam pyszny lunch, prawdziwki podane z domowymi kopytkami. 

Niby proste, a  wyjątkowe, bardzo smaczne.
Składniki
• 200g grzybów prawdziwków
• 1 szt cebula czerwona
• masło klarowane
• tymianek do smaku
• sól i pieprz do smaku


• 1,2 kg ugotowanych (ostudzonych) ziemniaków
• 2 jajka
• 30 dkg mąki pszennej
• Sól
• Parmezan.

Wykonanie
prawdziwki dokładnie oczyszczamy. Prawdziwki kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Na rozgrzanej patelni na maśle smażymy grzyby, cebulę, dodajemy tymianek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy do całkowitego. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Wykładamy do miski i dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Szybko wyrabiamy sprężyste ciasto Gotowe ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze części. Formujemy z nich niezbyt grube wałki, które kroimy po skosie na małe kluseczki i wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 1 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową. Grzyby mieszamy z kopytkami na wierzch ścieramy parmezan.


Brak komentarzy: