środa, 4 września 2019

Krokiety z farszem ze świeżej kapusty i jajek


Krokiety są moim zdaniem dobrym pomysłem na kolację albo szybki obiad. Dzisiaj propozycja z farszem ze świeżej kapusty i jajek. Sam farsz sprawdzi się też jako farsz do pierogów. Spróbujcie koniecznie,polecam.

KROKIETY Z FARSZEM ZE ŚWIEŻEJ KAPUSTY I JAJEK


Składniki:
ciasto naleśnikowe:
2 jajka
1 szkl mleka
1 szkl mąki
3 łyżki oleju
szczypta soli
farsz:
1/2 główki małej kapusty
3-4 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:
naleśniki:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem, następnie dodajemy olej oraz mąkę i sól. Jeśłi ciasto jest za rzadkie dodajemy trochę mąki. Z ciasta smażymy naleśniki.
farsz:
Kapustę kroimy w drobną kostkę i gotujemy aż będzie miękka. Ugotowaną kapustę studzimy i dociskamy z nadmiaru wody. Jajka ugotowane na twardo kroimy w kostkę i dodajemy do odciśniętej kapust. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a potem przekładamy na dużą patelnię i obsmażamy do momentu, kiedy kapusta zacznie się zarumieniać. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Na usmażone naleśniki nakładamy gotowy farsz i zawijamy boki,aby powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce, a potem smażymy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

(Na zdjęciach krokiety  przed panierowaniem)

1 komentarz: