Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami


Ziołowe risotto z warzywami i krewetkami

Kremowe, aromatyczne i jednocześnie bardzo proste w przygotowaniu danie z ryżem, warzywami, świeżymi ziołami i pysznymi krewetkami. Jeżeli nie lubicie krewetek, możecie je pominąć lub zastąpić kurczakiem.

 

 

Składniki:

1 szklanka ryżu do risotto Arborio

2 ząbki czosnku

1/4 szklanki białego wina

2 szklanki bulionu

2 łyżki masła

300g krewetek (użyłam takich malutkich ale mogą być zwykłe)

1 mała cukinia (lub pół większej)

1/2 czerwonej papryki

2 łyżki świeżych siekanych ziół typu: bazylia, oregano, tymianek, pietruszka

Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

1 łyżka oleju

tarty parmezan do posypania

 

 

 

*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy suszone zioła prowansalskie, dodajemy kurkumę, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Mieszamy ***

*** Do garnka wsypujemy ryż. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut aby ryż przeszedł masłem i przyprawami ***

*** Następnie do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***

*** Dodajemy drugą część bulionu jak tylko poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki ***

*** Na patelni podsmażamy przez chwilę na łyżce oleju drobno pokrojoną cukinie oraz paprykę ***

*** Podsmażone warzywa przesuwamy na boki patelni, dokładamy łyżkę masła i krewetki. Całość podsmażamy przez kilka minut ciągle mieszając ***

*** Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek oraz posiekane zioła, mieszamy ***

*** Dodajemy ugotowany ryż, mieszamy ***

*** Risotto podajemy posypane tartym parmezanem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE