Ciasto z patisonów kakaowe z jeżynami

Na moim małym ogródku w tym roku obrodziły patisony. To warzywo, które najczęściej smażę w bułce lub robię z nich placki. Zrobiłam też kilka słoików marynowanych patisonów. Pomyślałam jednak, że może by użyć je także do ciasta. Z cukinii robiłam taki deser już nie raz, więc tym razem padło na patisony. Tak powstało wilgotne Ciasto z patisonów kakaowe z dodatkiem jeżyn.



Składniki:
ciasto:
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cynamonu
- 3 szklanki startych patisonów
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatki:
- 1/2 szklanki jeżyn (u mnie mrożone)
- cukier puder do posypania

Forma: duża prostokątna blacha

Przygotowanie:
Jaja ubijam z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Dalej dodaje kolejne składniki ciągle miksując: mąka, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, olej. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Nieco odciskam sok. Następnie dodaję do ciasta i mieszam dokładnie łyżką.

Przekładam całość na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładam jeżyny na wierzchu. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika.

Temperatura piekarnika: 180 °C
Czas pieczenia: około 60 minut, należy je przypilnować.

Gotowe ciasto obsypuję cukrem pudrem. Jest mocno wilgotne.

Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania.

 
Nie wyrażam zgody na kopiowanie, powielanie lub jakiegokolwiek inne wykorzystywanie w całości lub we fragmentach tekstów i zdjęć z serwisu internetowego https://kuchniacodnia.blogspot.com/ bez mojej wiedzy i zgody (podstawa prawna: Dz. U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz. U. 94 nr 43 poz. 170)
zBLOGowani.pl