Przepis na tradycyjny, klasyczny sos grzybowy w wersji podstawowej. Do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone. U mnie dziś w wersji z mrożonymi podgrzybkami, kremowy sos grzybowy.
Składniki:
- 300g mrożonych grzybów - u mnie podgrzybki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 300ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżej, posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
- Jeśli przygotowujemy sos ze świeżych grzybów, należy je najpierw oczyścić i pokroić na plasterki.
- Na głębokiej patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Razem przez chwilę podsmażamy. Dodajemy mrożone grzyby ( nie rozmrażamy ich wcześniej! ), mieszamy i podsmażamy całą zawartość patelni przez około 10 minut, mieszając w trakcie kilka razy.
- Do grzybów wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy przez około 5 minutek, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Renata
1 rok temuBardzo smaczny 😋
Krzysztof
1 rok temuSos ok 👌 po delikatnych przeróbkach
Marro
1 rok temuPysznosci z kluskami śląskimi.Dziekuje.
Elzbiera
2 lata temuwspaniały sos Dziękuję
Alina
2 lata temudobry i smaczny
Renata
2 lata temuMając zamrożone grzyby przygotowanie tego pysznego sosu, to czysta formalność.
Klasyka gatunku !
Dziękuję.
Krystyna
2 lata temuSosik wspaniale smakuje
Dziękuję super przepis 🙂
Marianna
2 lata temuProste, pyszne potrawy. Dziękuję
Zbiigniew
3 lata temuWspaniały i niduzo roboty
Rajmund
4 lata temuŚwietnie, smakowite.Idealny przepis na królewskie danie.
zuza
5 lat temuwitam czy wyszedł by ten sos z suszonych grzybów leśnych?
Niepieprz
5 lat temuJasne że tak 🙂
Janusz
5 lat temuW sezonie na grzyby sos grzybowy to u mnie zawsze obowiązkowo
Niepieprz
5 lat temuJanusz, u mnie również sos grzybowy musi być w sezonie na grzyby 🙂
Monika
5 lat temuCzy ten przepis sprawdzi się także z grzybów świeżych?
Niepieprz
5 lat temuJak najbardziej,do tego przepisu wykorzystać można zarówno grzyby świeże, jak i mrożone.
Mama w garach
5 lat temuŚwietny przepis na sos grzybowy! Sama też taki robie kiedy tylko zacznie sie sezon na moje ulubione grzyby. Pozdrawiam