piątek, 30 sierpnia 2019

Dżem z gruszek


Obfitość gruszek zmusiła nas do myślenia, jak je zagospodarować. Wyszedł pyszny dodatek nie tylko do chleba z mlekiem.








Składniki:




2 kg gruszek
2 laski wanilii
2 sztuki kory cynamonu
300 ml wody
14 g agaru


Przygotowanie:


Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kawałki (choć to niekonieczne).
Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, cynamon, wanilię i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę. Studzimy, wyjmujemy cynamon i wanilię. Blendujemy, tak by cząstki owoców były wyczuwalne. Dodajemy agar, dokładnie łączymy, zagotowujemy i przekładamy do słoiczków. Zamykamy nakrętkami. Słoiczki układamy nakrętkami do spodu. Studzimy.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz