sobota, 31 sierpnia 2019

Śliwki węgierki w winiaku

Owoce w alkoholu to nie tylko klasyczna ratafia. Smakowite efekty można osiągnąć eksperymentując z gatunkami alkoholu i przyprawami. 










Składniki:


1 kg śliwek węgierek
250 g cukru
0,3 litra czerwonego octu winnego
0,3 litra winiaku
1 kora cynamonu
5 goździków 
1 łyżeczka estragonu



Przygotowanie:


Śliwki umyłem, osączyłem i wypestkowałem nacinając z jednej strony. Ocet i winiak wlałem do garnka, dodałem cukier, przyprawy, zagotowałem syrop. Do gotującej się zalewy włożyłem węgierki i gotowałem je na małym ogniu ok. 20 minut. Śliwki przełożyłem łyżką do słoików i zalałem gorącym syropem. Słoiki zamknąłem i pasteryzowałem ok. 15 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz