sobota, 31 sierpnia 2019

Leczo czyli zwiewny, lekki obiad


Nie ma nic równie pysznego jak leczo z sezonowych warzyw. Do tego upychamy to, co nam w lodówce zostaje, bo po co wyrzucać, jak można wykorzystać.









Składniki:


1 cebula
150 g pieczarek
600 g cukinii
1 duża papryka szpiczasta
2 pomidory malinowe
200 g baleronu  plastrach
1 łyżka smalcu z kaczki
300 ml bulionu warzywnego
90 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
sól, pieprz


Przygotowanie:


Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Cukinię kroimy w dużą kostkę.
Paprykę kroimy w paski.
Pomidory sparzamy, kroimy na kawałki.
Baleron kroimy w paski.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i wędlinę. Smażymy kilka chwil. Dodajemy pozostałe warzywa, smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy mieloną paprykę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz