Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 30 sierpnia 2019

Chlebek bananowy

Pierwszy nie wyszedł wcale, drugi był znacznie lepszy, ale ten ostatni nie ma sobie równych. Mocno wilgotny, wyrośnięty i smaczny tak, że w popołudnie zjedliśmy cały :)
Przepis na niego zaczerpnęłam ze strony Rozkoszny. Jeśli więc kiedyś będą Was straszyć przyciemniałe i mocno dojrzałe banany, to nie zawahajcie się ich użyć do upieczenia tego chlebka!



Składniki na keksówkę o wym. 10x20cm

Mokre:
2 jajka
100g roztopionego i przestudzonego masła
100g kwaśnej śmietany
4 banany + 1 na wierzch  

Suche:
100g drobnego cukru
220g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100g orzechów włoskich
50g rodzynek

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem rozcieramy, dodajemy banany i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe mokre składniki: śmietanę, a następnie masło. Ucieramy. Do ciasta wsypujemy stopniowo przesiane składniki suche (prócz cukru, który już wykorzystaliśmy!) i mieszamy rózgą lub mikserem. Na końcu dodajemy posiekane orzechy, rodzynki oraz skórkę pomarańczową.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wyrównujemy i układamy na wierzchu przeciętego wzdłuż banana. Wgniatamy go lekko i wkładamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 60 minut. Po tym czasie piekarnik uchylamy, a po upływie ok 15 minut wyciągamy chlebek bananowy i przekładamy na metalową kratkę by przestygł.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.