sobota, 31 sierpnia 2019

Budyń z owocami i galaretką

Klasyka zawsze smakuje.  Budyń waniliowy z owocami lata i galaretką. Nie ma co się rozpisywać Po prostu, tanio, szybko, smacznie.
Domowej roboty budyń
500 ml. mleka
2 żółtka jaj
1 cukier waniliowy 
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mąki pszennej

1 galaretka tutaj owoce leśne

Dowolne owoce tutaj maliny i jeżyny

Galaretkę przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Z 500 ml. mleka odlewamy pół szklanki, dodajemy żółtka i mąki dokładnie mieszamy.
 Resztę mleka doprowadzić do wrzenia, dodać cukier i cukier waniliowy i na bardzo powoli gotujące się mleko wlewać lekkim strumieniem zawartość szklanki  mieszamy przy tym energicznie aby nie porobiły się grudki, delikatnie zagotować.
Gotowy budyń przekładamy porcjami do salaterek (u mnie wyszły 4 porcje), studzimy.
Następnie układamy owoce i zalewamy przestudzoną galaretką.
Całość schładzamy w lodówce.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz