Pieczone pulpety z indyka

Składniki:

500 g mięsa mielonego z indyka

1 marchewka

ok. 300 g cukinii

kawałek pora

1 jajko

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy i chili

1 łyżka czubrycy czerwonej

jarzynka

1/2 opakowania warzyw na patelnię

Przygotowanie:

Marchewkę obrać i razem z cukinią zetrzeć na tarce o grubym oczku. Wrzucić na patelnie i bez dodatku tłuszczu podsmażyć do odparowania soku. Doprawić curry, kurkumą i chili. Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekanego pora, podsmażone warzywa i czubrycę, dokładnie wymieszać. Masa jest dosyć luźna w konsystencji. Z masy formować pulpety i układa w naczyniu do zapiekania. Posypać warzywami na patelnię, przykryć i piec w 180 stopniach około 40 minut. Smacznego 🙂

Pieczone pulpety z indyka

Składniki na 3 porcje. kaloryczność 1 porcji 289 kcal.

Węglowodany 15,2 g

Tłuszcz 7 g

Białko 37 g

2 uwagi do wpisu “Pieczone pulpety z indyka

Dodaj komentarz