Pieczone pulpety Jamiego Oliviera to pozycja obowiązkowa dla wszystkich, którzy lubią delikatne mięsne kulki, bo pokazuje jakie bogactwo składników mogą one zawierać, że nie musi to być tylko standardowa bułka tarta, cebula i jajko. Naprawdę warto poeksperymentować.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 4

Pieczone pulpety można podać z makaronem, ryżem lub pieczywem

Jeśli lubicie pulpety i myślicie, że wiecie o nich wszystko, to ten przepis udowodni Wam, że zawsze jest czas na naukę. Pulpety al forno Jamiego Oliviera, czyli pulpety pieczone, to niesłychane bogactwo rozmaitych smaków. Bo czego w nich nie ma! Są orzechy, rodzynki moczone w occie balsamicznym, suszone pomidory, tarta skórka z cytryny i parmezan. Lekko słodkie pulpety są zapieczone w kwaskowatym sosie pomidorowym. Brzmi na tyle intrygująco, że ten przepis trzeba koniecznie wypróbować!

Na koniec dwie ważne uwagi. W oryginalnym przepisie Jamie Olivier opcjonalnie zaleca sypnąć cukru do sosu, dla przełamania smaków co naszym zdaniem jest niekoniecznym dodatkiem. Od Was zależy też, czy dodacie do sosu anchois. Kto nie lubi rybnego posmaku, niech zrezygnuje z tego składnika.

I jeszcze jedno: na liście składników pulpetów nie ma jajka, czyli brakuje elementu wiążacego całość. Dlatego mięso trzeba bardo dobrze wyrobić, żeby kulki nie rozpadły się podczas pieczenia. Pulpety powinny być też sporej wielkości, najlepiej, jak piszemy w opisie przepisu, wielkości piłeczki do golfa.

Przepis pochodzi z serwisu Jamieolivier.com

Spróbujcie też przepisu Jamiego Oliviera na polpette di polo, czyli pulpeciki drobiowe, albo, dla odmiany, przepis z drugiego krańca Europy: szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure.

Jamie Olivier bankrutem

Na koniec smutna informacja przeczytana przed chwilą: imperium restauracyjne Jamiego Oliviera w UK stoi na krawędzi bankructwa. Sieci restauracji Jamie’s Italian, Barbecoa i Fifteen trafiły pod administrację zewnętrznej firmy i częściowo zostały zamknięte. Pracę może stracić 1000 osób!

Jak się okazuje być dobrym kucharzem nie oznacza być dobrym biznesmenem. Przekonał się o tym m.in. Gordon Ramsay, którego biznes restauracyjny zbankrutował podczas kryzysu 2008 r.

Więcej o problemach Jamiego Oliviera przeczytacie tutaj po polsku, a tu, szerzej, po angielsku.

Warto dodać, że Jamie Olivier chętnie zatrudniał Polaków i aktywnie walczył ze stereotypami na nasz temat w UK. Upadek jego biznesu to w części pochodna Brexitu, który osłabił funta, co podwyższyło koszty importu włoskich produktów. Wzrosły też koszty zatrudnienia w związku z ograniczeniem napływu imigrantów do UK.

Składniki:

Pulpety

  • 500 g mielnego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 50 g rodzynek (5 łyżek)
  • Garść orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
  • 100 g tartej bułki (1/2 szklanki)
  • 50 g tartego parmezanu (1/2 szklanki)
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 5 suszonych pomidorów (najlepiej nie z zalewy, ale jeśli ich nie masz to mogą być)
  • 120 g mozarelli
  • Mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka soli
  • Oliwa

Sos

  • 2 puszki całych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 filety anchois
  • 1 mała paryczka chili (opcjonalnie)
  • Szczypta cynamonu
  • Czerwony ocet winny
  • Cukier (opcjonalnie)
  • Pęczek bazylii
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Zacznij od sosu. Posiekaj z grubsza cebulę i czosnek. Rozgrzej w rondlu łyżkę oliwy. Wrzuć na nią  cebulę i czosnek. Smaż przez 3-4 minuty. Jeśli używasz anchois dodaj razem z cebulą. Następnie przełóż do rondla pomidory z puszki wraz z zalewą, dodaj szczyptę cynamonu, przesiekaną bazylię i papryczkę chili. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodaj do smaku cukru oraz odrobinę octu winnego. Posól. Sos możesz zmiksować ręcznym robotem, jeśli przeszkdają ci kawałki warzyw pływające w sosie.

Krok 2

Zalej rodzynki octem balsamiczym, odstaw na 5 minut.

Przełóż do głębokiej misy mielone mięso. Posiekaj drobno orzechy, pietruszkę i pomidory. Przełóż do misy z mięsem. Wsyp do mięsa bułkę tartą i parmezan. Odcedź rodzynki, przesiekaj i dodaj razem z octem balsamicznym do mięsa. Umyj cytrynę, sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na tarce i dodaj do mięsa. Wsyp łyżeczkę soli.

Krok 3

Wyrabiaj rękami mięso wraz z dodatkami aż powstanie zwarta masa. Zwilż dłonie wodą i uformuj z mięsa kule wielkości piłki golfowej.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Wlej na patelnię 2 łyżki oleju, a kiedy się dobrze rozgrzeje wykładaj na tłuszcz mięsne pulpety. Smaż obracając przez 5 minut, aź kulki ładnie się obsmażą.  Zdejmij z patelni.

Krok 5

Na dno żaroodpornego naczynia wlej kilka łyżek sosu pomidorowego. Wyłóż na niego pulpety, zalej pozostałym sosem. Rozłóż na wierzchu plastry mozzarelli. Wstaw do piekarnika na 15 minut, lub do czasu, aż zapiekanka się zrumieni.

Podawaj z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem.

Smacznego!