Pyszna kremowa zapiekana z makaronu faszerowanego masą serowo-szpinakową. Manicotti robi się szybko i wcale nie jest trudne do przygotowania.

Czas przygotowania: 10-15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2 solidne

Manicotti na dwa sposoby

Manicotti wywodzi się z południa Włoch, z Kampanii i Sycylii i jest tradycyjnym daniem obiadowym. Nazwę manicotti można przetłumaczyć jako rękawek, rękaw od koszuli, bo rzeczywiście makaron cannelloni faszerowany serem trochę koszulę z mankietami przypomina:)

Dwa są sposoby robienia manicotti: z użyciem gotowego makaronu typu rurki lub z wykorzystaniem robionych w domu naleśników z makaronowego ciasta. Dzisiaj piszemy jak robić zapiekankę z gotowego makaronu.

Z naleśników jest nieco prostsza, bo proces faszerowania jest łatwiejszy – po prostu trzeba zawinąć farsz w placki. Nadziewanie rurek wymaga nieco więcej zachodu, ale za to przygotowanie zapiekanki jest szybsze, bo nie trzeba tracić czasu na smażenie.

Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach.

Przepis wzorowany na Skinnytaste.com

Składniki:

  • 250 g ricotty
  • 200 g szpinaku
  • 1 duże jajko
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 100 g mozzarelli
  • 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj) lub sosu pomidorowego lub passaty
  • 12 makronów rurki (cannelloni)

Przygotowanie:

Krok 1
W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dobrze posól. Wrzuć do wrzątku 12 rurek makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Odcedź makaron i zalej zimną wodą, żeby powstrzymać proces gotowania.

Krok 2
W czasie, gdy makaron się gotuje, umyj szpinak i odsącz z wody. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niego szpinak. Mieszaj aż liście zmiękną. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody.

Krok 3
Przełóż do misy malaksera ricottę, parmezan oraz szpinak. Zmiksuj na gładką masę. Posól i popierz do smaku. Dodaj gałkę muszkatołowa, wbij jajko i znowu zmiksuj całość.

Krok 4
Na dno żaroodpornego naczynia wyłóż kilka łyżek sosu i rozprowadź równomiernie (jeśli używasz passaty, dopraw ją solą, pieprzem i dodaj odrobinę cukru).
Weź woreczek strunowy do mrożenia żywności lub rękaw cukierniczy. Włóż do środka masę serową. Jeśli używasz worka strunowego, odetnij nożyczkami jeden róg, robiąc niewielki otwór. Nakładaj masę serową do podgotowanych rurek ściskając worek. Najpierw nałóż sporą porcję masy z jednej strony i makaronu i uzupełnij z drugiej.
Układaj rurki na dnie naczynia w jednej warstwie.

Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Zalej nadziane masą serową rurki sosem serowym. Pokrój mozzarellę w plastry. Ułóż na wierzchu zapiekanki. Wstaw do piekarnika. Piecz 20-25 minut aż wierzch zapiekani zrumieni się ładnie.
Smacznego!