Sos al ragu, albo sos bolognese, jak bywa nazywany to pyszny, bardzo gęsty sos powstały w skutek procesu długiego duszenia. Całą wilgoć i wszystkie smaki zostały wchłonięte przez mięso, które jest soczyste i aromatyczne.

Czas przygotowania: 0,45-3 godz.
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4

Jak zrobić sos bolognese


We włoskich książkach kucharskich próżno szukać przepisu na sos bolognese, bo nie ma takiego sosu. Jest sos al ragu, czyli sos mięsny, długo duszony z warzywami. Ale mniejsza o nazwę. Ważne jest to, że sos jest przepyszny: pachnący, soczysty i delikatny. Zawiera bardzo mało płynu, ponieważ całą wilgoć wchłania mięso podczas długiego duszenia.

Najważniejszy w robieniu al ragu jest właśnie czas. Im dłużej sos się dusi tym lepiej. Minimum to 45 minut. 3 godziny to optymalny czas. Dlatego sos najlepiej nastawić sobie w domu wieczorem, niech się dusi. Al ragu jest jedną z tych potraw, które świetnie smakują podane od razu, ale jeszcze lepie następnego dnia. Żeby rozgrzać sos trzeba dodać do niego odrobinę mleka.

Sos świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego warto przygotować większą liczbę porcji i zamrozić. Czas przechowywania w zamrażalniku wynosi do 3 miesięcy.

Przepis na sos al ragu pochodzi ze strony Greatitalianchefs.com

Polecamy ciekawy i oryginalny przepis na sos al ragu z makaronem z dyni

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 250 g mielonego indyka
  • Kilka plastrów prosciutto lub boczku
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzennego (mniej więcej tak duży jak 2 posiekane marchewki)
  • 1 cebula
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Umyj, obierz i bardzo drobno posiekaj marchewki i selera. Pokrój w drobną kostkę cebulę i prosciutto.

Krok 2
Rozgrzej rondel, włóż do niego posiekane proscitto, smaż chwilę, następnie dodaj mieloną wieprzowinę, a gdy mięso nie będzie już czerwone dodaj do niego indyka. Smaż rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką, aż w mięsie nie będzie już ani jednego czerwonego kawałka. Zdejmij z rondla i odłóż.

Krok 3
Przełóż rondel z powrotem na palnik, wyłóż na nią 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp posiekaną cebulę, marchew i selera. Smaż na średnim ogniu mieszając co jakiś czas przez 8 minut. Dodaj do warzyw przesmażone mięso, smaż przez 5 minut. Wlej pół szklanki czerwonego wina, zamieszaj i zaczekaj aż płyn odparuje, wtedy wlej do sosu pół szklanki mleka, zamieszaj, gotuj chwilę. Następnie wlej passatę pomidorową. Wymieszaj dobrze całość, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 40 minut, a najlepiej 2 godziny.
Podawaj ragu z makaronem spaghetti lub linguini.
Smacznego!