piątek, 30 sierpnia 2019

Powidła śliwkowe

Robiłam różne przetwory ale jakoś tak się złożyło, że powidła robiłam pierwszy raz.
Są różne przepisy na powidła i różne metody na ich robienia.
Ja mam taką wersję.
Co do konsystencji to zróbcie według swojego gustu.
Ja nie lubię takich bardzo gęstych więc taka konsystencja jak dla mnie jest w sam raz.

Powidła śliwkowe


Powidła śliwkowe


Powidła śliwkowe


5 kg dojrzałych śliwek
1 łyżeczka cynamonu 
1,5 szk cukru ( do smaku )

Powidła śliwkowe


Śliwki umyć i wypestkować.
Wrzucić do garnka z grubym dnem.
Gotować śliwki na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Uważać aby śliwki się nie przypaliły.
Gdy śliwki w garnku wyraźnie widać, że śliwki zgęstnieją dodać cynamon i cukier do smaku.
Może się okazać, że trzeba dać mniej lub więcej.
Wszystko zależy do śliwek i jaką słodycz chcemy uzyskać.
Po dodaniu cukru należy dalej gotować śliwki do zgęstnienia.
Gdy uznamy, że dana konsystencja nam wystarczy napełnić gorącymi powidłami wyparzone słoiki.
Zakręcić zakrętkami i zostawić do wystudzenia.
Słoiki z powidłami wystawić w chłodne ale suche i ciemne miejsce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.