sobota, 31 sierpnia 2019

Kotlety z soczewicy


Są tacy, którzy twierdzą, że obiad bez mięsa to nie obiad, a jednak ja się z tego czasem wyłamuję.


Wstyd się przyznać, ale soczewicę w mojej kuchni odkrywam dopiero w tym roku. Wcześniej omijałam ją na półce w sklepie i jadłam tylko okazjonalnie podczas piątkowych obiadów w pracy. Aż pewnego dnia spróbowałam Hariry, a potem burgera z soczewicy i stwierdziłam, że soczewica jednak jest smaczna, wystarczy ją tylko odpowiednio doprawić i połączyć z właściwymi składnikami. Dziś zatem coś dla miłośników kuchni wegetariańskiej, a nawet wegańskiej 😊





Potrzebujemy:
120 g czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1 marchewka
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oliwy z oliwek
1 garść świeżej bazylii
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/3 łyżeczki curry
1 łyżeczka soli


Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy na wolnym ogniu w jednej szklance wody z solą ok 20 minut – tak aby była miękka. W czasie gotowania marchewkę ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy warzywa na natłuszczoną patelnie i podsmażamy, następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy je ok. 5 minut i ściągamy z ognia. Siekamy bazylię i dodajemy do warzyw. Kiedy mamy już ugotowaną soczewicę, odsączamy wodę, która nie odparowała i połowę dodajemy do warzyw na patelni, a drugą część blendujemy. Powstałą masę mieszamy z zawartością patelni. Całość doprawiamy pieprzem, papryką i curry. Formujemy 4 kotleciki i kładziemy je na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Kotlety pieczemy 25 – 30 minut w 200oC. Możemy podawać je z warzywami lub jako zamiennik mięsnego kotleta w burgerze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz