Prawdziwki w maśle wujka Stasia do słoików


Zapach smażonych prawdziwków na maśle to prawdziwa uczta dla naszych zmysłów. 

Do tych przetworów wybieramy młode i zdrowe okazy które kroimy wzdłuż uzyskując piękny przekrój grzyba. Wujek Stasiu robi je od lat i tylko wybrani są nimi czasem obdarowywani...

Grzyby zalane masłem w którym się smażyły przechowujemy w lodówce. Bez problemu wytrzymują od sezonu do sezonu.

Wypróbujcie - niebo w gębie!.

Składniki i wykonanie:

- 1 kg młodych borowików/prawdziwków
- 20 dag masła
- sól do smaku 

1. Wybrane, zdrowe małe grzyby dokładnie oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą.



2. Kroimy w cienkie plastry.



3. Na rozgrzanym maśle smażymy grzyby na rumiano, oprószamy małą ilością soli, a następnie przekładamy do słoików, lekko ugniatamy łyżką. 



4. Napełnione słoiki odwracamy do góry dnem i odstawiamy do zastygnięcia, a następnie przekładamy do lodówki. Grzyby przygotowane w ten sposób można wykorzystać do sosów, zup, kanapek, farszów lub zwyczajnie i najprościej można je zjeść prosto z patelni.





0 komentarze :