czwartek, 29 sierpnia 2019

Ogórki w zalewie gyros.





Ostatnio w internecie, modne są ogórki w zalewie gyros. Postanowiłam wypróbować.
Nie powiem, żeby mnie zachwyciły, ale... nie są złe. Zrobiłam jedna porcję
z 2,5 kg. ogórków i tyle mi wystarczy. Nie będę robić, kolejnej porcji.
Przepis zapisuję, bo może zrobię w przyszłym roku. Może ktoś jeszcze, zechce
skorzystać z przepisu. Warto wypróbować i sprawdzić jak smakują.

Składniki:
2,5 kg ogórków
4 cebule
4 marchewki
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli kamiennej
2 i 1/3 szklanki cukru
1 szklanka octu
1/3 szklanki oleju
1 opakowanie przyprawy gyros

Wykonanie:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki.
Jeśli macie kupne ogórki, to należy je namoczyć, co najmniej na godzinę.
Ja dostałam od cioci, swojskie :)
Pokrojone ogórki zasypać solą, wymieszać i odstawić.


Cebulę pokroić w pióra, czosnek i marchewkę w cienkie. plasterki
Dodać  do ogórków.


Wymieszać. Wsypać cukier, wlać ocet i olej. Jeszcze raz wymieszać i odstawić
na około 8 godzin.


Co jakiś czas przemieszać.


Następnie przełożyć ogórki, razem z zalewą do wyparzonych słoików.
Dobrze zakręcić. Tak przygotowane słoiki, zapasteryzować.
Na spód garnka ułożyć ściereczkę, poustawiać słoiki.
Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzować 10 minut od zagotowania wody.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz