Szukaj na tym blogu

Drożdżowiec z porzeczką



Składniki na blachę 25x35 cm:

  • 500 g mąki
  • 50 g drożdży 
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 szkl. mleka
  • szczypta soli
  • 2 szkl. czerwonych porzeczek
Składniki na kruszonkę:
  • 60 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
Sposób wykonania:
  1. Rozczyn: Do pokruszonych drożdży dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i 1/4 szkl. ciepłego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut.
  2.  Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, sól, jajko, masło i rozczyn. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Kruszonka: Do rozpuszczonego i przestudzonego masła dodać pozostałe składniki i wyrobić palcami.
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy, po czym ponownie odstawić w ciepłe miejsce tym razem na 15 minut.
  6. Na wierzch ciasta wyłożyć owoce i posypać kruszonką.
  7. Piec w 175 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka.
Smacznego :)



1 komentarz:

Copyright © Na talerzu - Przepisy kulinarne , Blogger