Przepis na słodki i pełen aromatu bazylii krem z dojrzałych pomidorów w towarzystwie chipsów z szynki serrano i pulpetów z indyka i moja dość sceptyczna próba ugotowania dania bez soli! 🙂
Podjęłam wyzwanie zmniejszenia ilości soli, którą codziennie spożywam. Nie będę ukrywać, że lubię słone potrawy, choć wiem, że prawdziwy smak, kryje się w produkcie, a nie w białych kryształkach. Mogłabym przeżyć bez słodyczy, ale bez czegoś słonego raz na jakiś czas chyba już nie ;/ Być może to przez ilość treningów i zapotrzebowanie mojego organizmu. Nie ukrywam też, że do gotowania bez soli podchodzę lekko sceptycznie. Oczywiście wachlarz dostępych przypraw jest ogromny, a sól dodaję pod koniec gotowania w minimalnych ilościach, jednak mięso lub zupa bez soli nie brzmi jak dobry pomysł na obiad. Podjęłam próbę, chociaż dość bezpieczną, bo jako główne składniki dania bez soli wybrałam dojrzałe pomidory i indyka, czyli produkty, które świetnie się czują w wersji lekko słodkiej i kwaśnej. Duża ilość bazylii, cebula, marchew i sporo innych przypraw rzeczywiście sprawiły, że danie jest smaczne, ciekawe, pełne aromatów. Ale bezpiecznie dodałam też produkt lekko słonawy w postaci chipsów z szynki serrano. Dzielę się z Wami moją próbą dania bez soli i testowaniem przypraw, w których pominięto sól, które dostałam w ramach podjętego wyzwania. Muszę przyznać, że pulpety z indyka z przyprawą bez soli są naprawdę ok, a w połączeniu z kremem z pomidorów w zasadzie trudno wyczuć różnicę. Danie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe mogą się otworzyć na inne doznania 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie ZUPA
- Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- Cebulę obierz i posiekaj dość drobno.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, smaż aż zacznie się szklić i lekko zmieniać kolor.
- Do garnka wrzuć marchewkę i smaż razem z cebulą przez kolejne 8 minut.
- Pomidory umyj, wykrój z nich twarde części i pokrój je w kostkę.
- Dodaj pokrojone pomidory wraz z sokiem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut. Jeśli nie mam sezonu na pomidory możesz użyć passaty pomidorowej – wlej ją do garnka i gotuj z warzywami przez 15 minut.
- Pęczek bazylii umyj i odłóż z niego kilka listków do dekoracji. Resztę posiekaj i wrzuć do garnka.
- Dodaj pozostałe przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1/2 łyżeczki czerwonej papryki i czarnego pieprzu, 1 łyżeczkę miodu. Jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać też ostrą papryczkę w niewielkiej ilości. Wszystko wymieszaj.
- Na koniec możesz (nie musisz) używając blendera zmiksować wszystko na gładki krem.
- Podawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem.
Składniki ZUPA
- 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej)
- 1 duża cebula
- 1 duża marchewka
- pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka miodu
- opcjonalnie niewielki kawałek ostrej papryczki
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie
- Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią poszarpane kawałki szynki serrano – smaż przez chwilę z obu stron aż poczujesz, że szynka stała się twarda.
- Zdejmij na talerzyk i odstaw.
- Wlej niedużą ilość wody do garnka – około 2 cm od dna i pozwól się jej zagotować. Wrzuć listek laurowy i 2 ziarna ziela angielskiego.
- Mięso mielone wymieszaj z połową opakowania przyprawy bez soli.
- Z mięsa formuj niewielkie kulki o wielkości orzecha włoskiego i wrzucaj do wrzątku.
- Gotuj około 5 minut.
- Do talerzy wlej zupę, ułóż po kilka pulpetów, kilka chipsów z szynki i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Składniki
- 250 g chudego mięsa mielonego z indyka
- 80 g szynki serrano lub podobnej
- przyprawa do mięsa mielonego bez soli Knorr (pół opakowania)
- listek laurowy
- ziele angielskie
- opcjonalnie pieczywo