Dawno nie było na blogu przepisu z mięsem, a tym bardziej z chorizo. Z tego, co sprawdziłam, ostatnio jadłam tę hiszpańską kiełbasę w 2014 roku. Ale naszła mnie ochota, więc przygotowałam pyszne aromatyczne, lekko pikantne leczo z sezonowych warzyw i właśnie chorizo. Wyszło wyjątkowo dobre, więc chętnie dzielę się z Wami przepisem :)
- ok 150 g pikantnego chorizo dobrej jakości
- łyżka oleju
- średnia cebula czosnkowa
- żółta papryka
- zielona papryka
- czerwona papryka
- żółta cukinia
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka czerwonego pesto
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- spora szczypta soli
- spora szczypta pieprzu
- łyżeczka wędzonej mielonej papryki (łagodnej lub ostrej wg uznania)
Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy w garnku bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz wytopi się z mięsa.
Podsmażoną kiełbasę przekładamy na talerzyk, a do garnka dodajemy łyżkę oleju.
Szklimy pokrojoną w piórka cebulę, doprawiając ją solą pieprzem i wędzoną papryką. Następnie dodajemy umyte i pokrojone warzywa.
Podsmażamy, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 2 cm ponad poziom warzyw), dodajemy koncentrat, pesto i chorizo.
Całość dusimy pod przykryciem około godziny, od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Podajemy z kaszą, komosą lub ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy