Sałatkę z szynką i selerem przygotowuję gdy szykuje się większa impreza domowa lub ot tak, jako dodatek do kolacji, ba! nawet śniadania. Jest prosta i pyszna. Propozycja na wszelakie imprezy okolicznościowe jak znalazł. Do sałatki świetnie pasują konserwowe warzywa, nawet marynowana papryka lub ogórki kiszone, dzięki czemu sałatka zyska bardziej wytrawny smak. Polecam!
SKŁADNIKI:
- 260 g selera konserwowego/sałatkowego (po odsączeniu 160 g)
- 340 g kukurydzy z puszki (po odsączeniu 285 g) lub szklanka mrożonej uprzednio obgotowanej i wystudzonej
- 200 g szynki
- 1 czerwona papryka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Paprykę i szynkę siekam w kosteczkę. Jajka obieram i kroję w małą kostkę.
W misce mieszam wszystkie składniki, dodaję majonez, mieszam i doprawiam do smaku.
Gotową sałatkę dekoruję natką, je się też przecież oczami! 🙂
Pyszna sałatka 😍
Świetna.