Wspaniała domowa pizza
Kochają ją setki milionów ludzi na całym świecie. Jest jednym z najpopularniejszych dań, pojawiającym się zarówno w tych mniej, jak i bardziej eleganckich restauracjach. Jeśli o lokalach mowa – na jej cześć stworzony został osobny rodzaj placówki gastronomicznej. Jedzą ją niemal wszyscy, ale w domowych warunkach dobra wychodzi ledwie garstce. Proszę Państwa, królowa jest tylko jedna. Czapki z głów, oto pizza!
Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/.
Lista zakupów:
- Ciasto z uniwersalnego przepisu:
- Sos pomidorowy, np. z tego przepisu [Kliknij] Jeśli nie mamy sosu i nie chce nam się robić, w ostateczności można na szybko stworzyć sos, mieszając ze sobą koncentrat pomidorowy, nieco wody, sól, pieprz i bazylię.
- 250 g sera, np. sera żółtego lub mozzarelli
- Ulubione dodatki – u mnie:
- Łosoś
- Pomidory suszone
- Oliwki
Umieszczamy w misce mąkę, sól i oliwę. Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i dodajemy do nich cukier.
Przelewamy zaczyn do miski z pozostałymi składnikami i zagniatamy na ciasto.
Zostawiamy ciasto na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy wszystkie składniki na mniejsze części, a ser trzemy na tarce.
Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobną pizzę, postępując według dalszych kroków.
Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy ulubionymi składnikami.
Wstawiamy pizzę do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez ok. 12 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni – pizza jest gotowa.
Smacznego!
Dlaczego zamieściłem ten przepis?
Po pierwsze: jest pizzą.
Komentarz jest zbędny, pizza to pizza.
Po drugie: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego.
I to moim ulubionym!
Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia.
Tak naprawdę powyższy przepis można konfigurować na setki sposobów. Podmieniać sos na śmietanowy, ziołowy lub używać samej oliwy, kombinować z serem, w końcu używać dowolnych dodatków – od pieczarek przez kiełbasę po ananasa czy tuńczyka. Pizza jest iście rewolucyjnym daniem i da się ją dopasować do każdego.