23.8.19

Ciasto miodowe z renklodami


No i pojawia się jeszcze drugi przepis tego wieczora. W sumie jutro sobota i pewnie wielu z Was będzie piec ciasto (ja też mam takie plany), więc przepis na ciasto ze śliwkami wydaje mi się trafiony :)


Zwykłe ciasto ucierane, ale niewielki dodatek miodu dobrze podbija słodki niczym miód smak renklod. Chyba to mój ulubiony rodzaj śliwek. Świetnie nadają się na przetwory i proste ciasta. Żałuję tylko, że w rodzinnym sadzie bardzo szybko mija na nie sezon.


Blaszka o wymiarach 25x30cm

Składniki:
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka 
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • 500 g śliwek renklod (waga po wypestkowaniu)

Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki. W misce utrzeć masło. Następnie partiami wsypywać cukier i ucierać, aż się rozpuści. Wówczas dodać miód. W następnej kolejności dodawać po jednym jajku. Ciągle mieszając wsypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlać mleko. Całość wymieszać na gęste i gładkie ciasto, które przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Na wierzch poukładać ściśle śliwki, skórką do dołu. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

 
Udanego wieczoru kochani :)




1 komentarz:

  1. wspaniały przepis. Miód w gębie to niebo w gębie. Dziękuję za pomysł na kolejny weekend . Pozdrawam, Andula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen