wtorek, 20 sierpnia 2019

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami

Tarta z kremem z białej czekolady z owocami to kwintesencja lata.
Kruchy spód, delikatny jak obłoczek krem z serka mascarpone i śmietany
oraz białej czekolady, do tego miks letnich owoców:
malin, borówek, jeżyn, porzeczek. Na samą myśl cieknie ślinka. 


Składniki (na formę o średnicy około 24 cm):
spód
100 g masła,
200 g mąki,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżki zimnej wody,
szczypta soli,

krem
100 g białej czekolady,
250 g serka mascarpone,
100 ml śmietany 30-36 %

300-350 g owoców (maliny, borówki, jeżyny, porzeczki),
kilka listków mięty do ozdoby.


Do przesianej mąki dodać masło, szybko posiekać.
Dodać cukier, sól oraz wodę, szybko zagnieść.
Gotowym ciastem wylepić formę do tarty
i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny. 
Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć np. fasolą.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 minut,
aż do zrumienienia ciasta. 
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i roztopić w mikrofali
bądź w kąpieli wodnej. Przestudzić.
Mascarpone ubić wraz z kremówką do uzyskania kremu.
Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać.
Na wystudzone ciasto wyłożyć krem czekoladowy,
wierzch udekorować owocami oraz listkami mięty. 
Schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Tarta wygląda i smakuje obłędnie. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz