Buraczki

W taki sposób buraczków jeszcze nie robiłam, no i postanowiłam wypróbować i wyszło całkiem nieźle.
  • 3 kg buraków
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 szkl. octu
  • 0,5 szkl. oleju
  • 0,5  szkl. cukru
  • sól,pieprz do smaku
Buraczki umyć i ugotować do miękkości.Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i lekko podsmażyć.Dodać buraczki,ocet i cukier i gotować jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając).Gorące buraczki przełożyć do słoików ,mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia przykryte ściereczką.
Źródło- klik.

Do słoików na zimę

Komentarze