Bitki w kremowym sosie śmietankowym

Bitki w kremowym sosie śmietankowym – szybki i pyszny obiad.

 

 

PRZEPIS NA BITKI W SOSIE ŚMIETANKOWYM

Składniki na bitki w sosie śmietankowym:

600g wieprzowiny bez kości np karków

olej

1 cebula

1 marchewka

1 szkl śmietanki 18%

sól

pieprz

2 łyżki mąki

 

Jak zrobić bitki w sosie śmietankowym:

Mięso kroimy w plastry i rozbijamy je młotkiem do mięsa.

Rozbite plastry mięsa obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni.

Do bitek na patelnię dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę, obsmażamy minutkę.

Teraz możemy mięso przełożyć do garnka lub gotować dalej jeśli mamy dużą patelnię.

Do mięsa i cebuli wlewamy wodę (tyle by zakryła mięso), dodajemy startą na tarce marchew,  sól, pieprz i gotujemy ok 20 min.

Mąkę rozpuszczamy w śmietanie, wlewamy do mięsa mieszając (najlepiej mięso sobie łopatką odsunąć do boku i do sosu wlać mąkę, zamieszać by ją rozprowadzić szybko, a potem już delikatnie całość z mięsem zamieszać).

Gotować jeszcze kilka minutek aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku.