Możecie zrobić to ciasto z różnymi owocami. Ciasto bardzo dobre i długo świeże.

ciasto ze śliwkami

Wykonanie ciasta – za pomocą miksera lub robota kuchennego dokładnie wymieszać jajka, olej, cukier i jogurt. Następnie przesiać przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodać do masy jogurtowej i dokładnie wymieszać na gładką lśniącą masę.

ciasto

Przygotowanie blaszki – blaszkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do blaszki i obłożyć połówkami śliwek. Układać śliwki w małych odstępach.

Wykonanie kruszonki – wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i zagnieść rękoma tworząc grudki. Na koniec dodać płatki migdałów i ponownie zagnieść formując kruszonkę.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 170 C i piec 40-50 minut. Ciasto musi się zarumienić.

ciasto

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego dodać jajka, olej, cukier, jogurt. Wymieszać obroty 6, czas 30 sekund
  • przesiać mąkę i proszek do pieczenia przez sitko i dodać do masy jogurtowej. Wymieszać obroty 6, czas 1 minuta
  • zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zamieszać obroty 6, czas 10 sekund
  • wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki i obsypanej bułką tartą. Obłożyć górę ciasta połówkami śliwek

Wykonanie kruszonki tak samo jak wyżej. Ja nie robię kruszonki w thermomix.

Polecam, smacznego