poniedziałek, 19 sierpnia 2019

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie.

dla 2 osób

SKŁADNIKI

opakowanie tofu czosnkowego
olej
300 g
 zielonej fasolki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
3/4 szklanki wody
przyprawy:
po łyżeczce: kminku mielonego i kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki
sól do smaku
limonka

PRZYGOTOWANIE

Fasolę ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Tofu pokroić w kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą.


3 komentarze:

  1. ciekawe danie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno smakuje przepysznie, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż wstyd się przyznać,ale nie jadłam nigdy tofu...czas to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń