WARZYWNE SZASZŁYKI W MARYNACIE

Kompozycja warzywna to kwestia upodobań lub tego, co akurat mamy pod ręką ;) W przypadku szaszłyków możemy wykazać się dużą kreatywnością!

SKŁADNIKI (8 sztuk):
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 tofu wędzone
MARYNATA:
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Składniki marynaty łączymy ze sobą. Następnie pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i mieszamy wszystko razem. Wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Podobno wskazane jest wymoczyć w wodzie drewniane patyczki do szaszłyków - można w tym celu wykorzystać czas marynowania. Na koniec nabijamy naprzemiennie warzywa i tofu i wrzucamy na ruszt. 

* Tacki aluminiowe nie są potrzebne. 

Smacznego!
***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz