16 sierpnia 2019

RISOTTO Z KURKAMI I BOCZKIEM



  Moja rodzinka uwielbia grzyby i to pod każdą postacią. W tym roku były już kilka razy kurki w śmietanie, była zupa kurkowa, teraz przyszedł czas na risotto. Risotto to proste, jednogarnkowe danie kuchni włoskiej. U nas kurki oczywiście w towarzystwie boczku, ale nie jest to konieczne, można go pominąć
Inspiracją był ten przepis, dodałam tylko boczek i zamieniłam ser z mleka krowiego na owczy, stąd u nas pecorino romano. Zależało mi na wersji bez mleka krowiego dlatego pominęłam też masło. Mimo jego braku danie wyszło meeega pyszne. Polecam.
U mnie podwójna porcja, zjedliśmy to w 6 osób.

Składniki:
- 150g ryżu na risotto (u mnie Arborio)
- 200g kurek
- ok.60g wędzonego boczku (można pominąć)
- 3 łyżki masła (pominęłam)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (u mnie olej kokosowy bezzapachowy)
- 500ml bulionu (warzywny lub rosół)
- 100ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 50-100g sera parmezanu, grana padano lub twardego pecorino
- sól, pieprz do smaku
- posiekana natka pietruszki lub szczypior do posypania

Kurki dokładnie wymyć (ja dodaję soli do wody, łatwiej się czyszczą).
Na głębokiej patelni wysmażyć pokrojony boczek (jeśli jest bardzo chudy dodajemy oliwę lub olej), dodajemy pokrojoną w większą kostkę cebulę i smażymy do miękkości.


Następnie dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy.


Do garnka dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki grzyby, ja nie kroiłam ich bardzo drobno, były dość spore kawałki, takie lubimy.


Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Smażymy przez ok. 2 minuty, co jakiś czas mieszając.


Następnie dorzucamy ryż i smażymy mieszając aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem, ok. 1-2 minuty.


Następnie dolewamy białe wino, mieszamy i czekamy do odparowania. Do ryżu dolewamy porcjami gorący bulion (po ok.1/2 szklanki). Gotujemy co jakiś czas mieszając, do odparowania prawie całej cieczy, wówczas dolewamy kolejną partię bulionu.


I tak do momentu aż ryż będzie ugotowany. Gdy płyn zostanie wchłonięty, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser. Risotto podajemy posypane startym serem (nie trzeba) i natką pietruszki lub szczypiorem.




Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz