Sałatka Rodos to jedna ze znanych sałatek śródziemnomorskich . W oryginalnym przepisie używa się wędzonego indyka , lecz z braku laku można go zastąpić np. wędzonym lub gotowanym kurczakiem .
Składniki
- Indyk wędzony 300g (lub wędzony kurczak, mięso gotowane (w rosole))
- Ogórek wężowy 1 duży (w oryginale jest on obrany, ja nie obierałam)
- Czarne oliwki kilka oliwek
- Ser feta 200g
- Jogurt naturalny 3 łyżki
- Majonez 1 łyżka
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Czosnek granulowany
O fajnie, że majonezu mało, a dressing bardziej na jogurcie – i smaczniej i mniej kalorycznie.
nie spotkałam się u nich z taką sałatką, a na Grecji zęby zjadłam:) ale pewnie gdzieś serwują
w każdym razie bardzo smaczna!
ciekawe skąd nazwa?
nazwa `grecka` już jest zarezerwowana dla innej sałatki, a że w tej też jest ser feta i oliwki, którymi grecy się zajadają, to nazwali sałatkę nazwą jednej z greckich wysp ;p