Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym na bazie gęstej śmietany i białego wina, podawane na makaronie Pappardelle.
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Składniki:
- 500g polędwiczki wieprzowej
- sól, pieprz
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 80g szynki Prosciutto
- olej rzepakowy do smażenia
- 250g pieczarek
- 2 cebule
- 80 ml białego wina wytrawnego
- 330g śmietany gęstej do zup i sosów (18%)
- 180-200g makaronu Pappardelle
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym – Wykonanie:
- Polędwiczki oczyszczamy z błonek, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość zawijamy w szynkę Prosciutto, a następnie kroimy na ok. 3 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. Wysmażone polędwiczki przekładamy na talerz.
- Pieczarki kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Gdy już lekko się podsmażą, doprawiamy lekko solą, pieprzem i czosnkiem.
- Kolejno dodajemy wino. Gotujemy, aż wino zredukuje swoją objętość o połowę.
- Następnie dodajemy śmietanę i gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Ewentualnie doprawiamy jeszcze na koniec odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy polędwiczki do sosu, przykrywamy patelnie pokrywką i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 5-7 minut.
- Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i układamy na wierzchu polędwiczki. Smacznego!
mniam