niedziela, 18 sierpnia 2019

Zapiekanka chlebowa z cukinią

Dzisiejsza zapiekanka to z jednej strony sposób na cukinię, która rośnie jak szalona, a z drugiej strony sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i czerstwego pieczywa. Dodatek świeżych ziół nadaje zapiekance letniego posmaku, a sery - konieczny efekt ciągnięcia.




Składniki (na 4 porcje przygotowywane w keksówce o długości 30 cm):

resztka czerstwego pieczywa (użyłam 12 kromek)
2 cukinie
2-3 ogórki kiszone
cebula
słoik sosu pomidorowego lub warzywnego domowej roboty
4 plastry żółtego sera
mozzarella
4 gałązki majeranku
4 gałązki bazylii



  1. Pieczywo pokroić na kromki, cukinie pokroić na plastry, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Wyłożyć dno keksówki chlebem.
  3. Na chlebie ułożyć 2 plastry sera, plastry cukinii, posypać je połową cebuli i listkami bazylii.
  4. Ułożyć kolejną warstwę chleba, a na niej 2 plastry sera, ogórki, resztę cebuli i listki majeranku.
  5. Przykryć ostatnimi kromkami chleba.
  6. Całość zalać sosem pomidorowym lub warzywnym.
  7. Wstawić do piekarnika, włączyć go na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół) i piec 30 minut.
  8. Na wierzch ułożyć mozzarellę pokrojoną w plastry i zapiekać jeszcze 7 minut, włączając funkcję grill.


Zapiekanka świetnie smakuje następnego dnia po odsmażeniu porcji na patelni.




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.