Waniliowa babka na ricotcie

Ta babka jest przepyszna! Mięciutka, delikatna, bardzo puszysta i dziecinnie łatwa do zrobienia. Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki:

– 250g ricotty
– 3 jajka
– 120g cukru

– 120g miękkiego masła
– 220g mąki pszennej tortowej
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 15g proszku do pieczenia
– szczypta soli

Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się puszysta. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Dodać ricottę i ekstrakt z wanilii i ubić na jednolitą masę. Stopniowo (na 2 lub 3 razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi dość gęste, ale takie powinno być.
Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-55 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego 🙂

Waniliowa babka na ricotcie
Waniliowa babka na ricotcie
Waniliowa babka na ricotcie
Please follow and like us:

1 thought on “Waniliowa babka na ricotcie”

  1. Pingback: Waniliowa babka na ricotcie | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.