Filet z kurczaka faszerowany pieczarkami – fit

Filet z kurczaka pieczony w piekarniku jest wyjątkowo soczysty i smaczny. Miła odmiana dla nudnawych kotletów z kurczaka. Ponieważ nie ma potrzeby wcześniejszego obsmażania mięsa, danie jest w pełni dietetyczne. Soczyste plastry z aromatycznym nadzieniem to pyszna propozycja nie tylko na codzienny obiad.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka zagrodowego
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula dymka
  • 2 łyżki kremowego serka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, tymianek
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

  • pieczarki i dymkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni do odparowania wody. Przestudzone pieczarki połączyć z serkiem, intensywnie doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki
  • filety obrać z błonek i ostrym nożem naciąć z grubszej strony przygotowując kieszeń do farszu. Nałożyć farsz, a górę spiąć wykałaczką. Filety natłuścić, następnie obsypać przyprawami
  • ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać gałązki tymianku, podlać kilkoma łyżkami gorącej wody i piec w 200’C 20-25 minut
  • po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i dać mu odpocząć, następnie pokroić ostrym nożem w plastry

  SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *