Zupa pomidorowa na masełku z ryżem

Szybka zupka pomidorowa na masełku z ryżem Córka zażyczyła sobie pomidorówki z ryżem, a,że  to już było późno, więc powstała zupka na masełku ..okazało się też, że mam  za mało ryżu, więc dorzuciłam jeszcze troszkę drobnego makaronu -akurat miałam makaron literki.Czasem nawet tak na szybko i z braku potrzebnych składników wychodzi pyszna zupka.
  • 1 marchewka 
  • kawałek selera 
  • biała część pora 
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 łyżki oleju 
  • śmietana
  • szczypta cukru 
  • sól ,pieprz 
  • ryż, makaron
Wszystkie warzywa obrać i drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokrój na cienkie plasterki.W dużym rondlu rozgrzać olej, wrzucić warzywa i cały czas mieszając smażyć przez 4 minuty, aż staną się lekko szkliste. Wlać 4 szklanki wrzątku i doprowadzić do wrzenia .Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą prawie miękkie.Na patelni rozpuścić masło, dodać przecier pomidorowy i cały czas mieszając smażyć przez dwie minuty. Dodać do zupy, wymieszać i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku. dodać śmietankę i wymieszać. Podawać z ryżem lub makaronem. 



Komentarze