sałatka z cukinii na zimę przepis
Przetwory

Sałatka z cukinii na zimę

Kuchnia : Polska

Sałatka z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę – to pyszne danie z kategorii przetwory z cukinii. Smakuje świetnie i sprawdza się idealnie jako sałatka do grilla, czy jako dodatek do obiadu. Kolorowe papryki w tej sałatce idealnie komponują się z resztą składników nie tylko wizualnie, ale także smakowo. Poniższy przepis na cukinię na zimę do słoików inspirowany był przepisem z bloga Danka pichci. Koniecznie wypróbujcie taką marynowaną cukinię z papryką, a nie pożałujecie!


Przetwory z cukinii

Podobną sałatkę z cukinii mogliście już zobaczyć w tym przepisie: Sałatka z cukinii i papryki do słoików na zimę, aczkolwiek składała się ona tylko z zielonej cukinii i papryki czerwonej. Ta sałatka poniżej jest nieco bardziej urozmaicona i bardziej kolorowa :)

Cukinia na zimę do słoików to równie pyszne rozwiązanie, co tworzenie przetworów z ogórków. Jesienią, czy też zimą można takie przetwory z cukinii po prostu otworzyć i podawać jako pyszny dodatek do obiadu. Przepis na cukinię w słoiku z dodatkiem papryki jest banalnie prosty i taka sałatka na pewno uda się każdemu. Zalewa do cukinii jest słodko-kwaśna, więc na pewno zasmakuje wszystkich wielbicielom marynowanych potraw.

cukinia do słoików na zimę

cukinia marynowana

Sałatka z cukinii na zimę – Składniki:

Składniki na sałatkę z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę:

  • 1 kg żółtej cukinii
  • 1 kg zielonej cukinii
  • 5 średnich cebul – ok. 660 g
  • 2 duże czerwone papryki – ok. 540 g
  • 2 duże żółte papryki – ok. 530 g
  • 1 mała papryka zielona – ok. 160 g
  • 1 lekko czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych

Składniki na zalewę do sałatki z cukinii do słoików:

  • 1 szklanka cukru – ok. 210 g
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml, u mnie rzepakowy)
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% (250 ml)

sałatka z cukinii i papryki w zalewie octowej

przetwory z cukinii

sałatki do słoików na zimę

Przepis na sałatkę z cukinii żółtej i zielonej do słoików na zimę:

  1. Obie cukinie dokładnie umyć, osuszyć, a następnie pokroić w kostkę (najlepiej taką o boku ok. 1 cm). Przygotować dużą miskę lub duży garnek (ja użyłam takiego 7-8 litrowego, żeby potem łatwo mi się mieszało wszystkie składniki podczas 24-godzinnego leżakowania).
  2. Wszystkie rodzaje papryki (czerwoną, żółtą i zieloną) umyć dokładnie, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w dużą kostkę. Kolejno wrzucić do miski (garnka) z cukiniami.
  3. Cebulę obrać z łupin, pokroić w piórka. Dodać do pozostałych składników.
  4. Do miski/garnka ze wszystkimi warzywami (cukinią, papryką i cebulę) dodać sól kamienną niejodowaną, ziele angielskie oraz liście laurowe.
  5. Wszystkie składniki na zalewę, czyli ocet, olej i cukier wrzucić do garnuszka i zagotować. Wlać do miski (garnka) z warzywami i przyprawami, a następnie całość dokładnie wymieszać. Pozostawić warzywa w garnku przez 24 godziny i w międzyczasie kilka razy je przemieszać. Po tym czasie leżakowania warzywa powinny puścić dość sporo soków i zwiększyć dzięki temu ilość zalewy. Taką zalewę najlepiej przelać do osobnego garnuszka i odstawić na bok.
  6. Do wyparzonych słoików (u mnie było to 5 słoików o pojemności 900 ml) powkładać składniki sałatki. Zalać je zalewą (tą, którą po leżakowaniu warzyw została przelana do garnuszka). Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować przez ok. 15 minut od momentu zawrzenia wody. Więcej o pasteryzacji możecie przeczytać poniżej. Smacznego!

cukinia z papryka w zalewie słodko-kwaśnej

Jak zapasteryzować sałatkę z cukinii na zimę?

Przygotować duży garnek, który pomieści 5 słoików o pojemności 900 ml. Na dno garnka wyłożyć ściereczkę materiałową, a następnie poukładać na niej słoiki z sałatką z cukinii. Zalać je wodą do 3/4 wysokości i włączyć palnik, doprowadzając wodę do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palnika na minimum i od momentu zawrzenia wody gotować słoiki przez ok. 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć słoiki z garnka, poukładać wieczkiem do dołu, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Zimne słoiki można schować w chłodne, suche i zacienione miejsce, najlepiej do piwnicy lub spiżarni.

Więcej inspiracji na przetwory na zimę znajdziecie tutaj: Przetwory na zimę do słoików

sałatka z cukinii i papryki na zimę

sałatka na zimę do słoików

4.5 / 5 ( 499 głosów )

17 thoughts on “Sałatka z cukinii na zimę”

  1. Sałatka jest przepyszna. U mnie mala modernizacja w postaci jednej średniej startej marchewki ,troszkę natki pietruszki i pół średniego chili . Szkoda że zrobiłam tylko z połowy składników bo tyle tylko miałam :( z posiadania nici :)

    1. Sałatka jest pyszna Smakowała cal we j rodzinie i zbyt szybko się skończyła .Nie doczekała zimy.
      Dziś właśnie leżakuje nowa porcja na tegoroczną zimę To ok pierwsza porcja ,bo w tym roku mam zamiar zrobić i tej i innych sałatek znacznie więcej .

      1. Jeśli jest to mała cukinia z małymi nasionami ,to nie trzeba.
        Jak duża, przerośnięta z większymi pestkami ,to warto wykrawać nasiona.

    1. A robi Pani w takich samych słoikach jak ja? Powinno jej wystarczyć idealnie, jeśli cukinia leżakowała w nie za chłodnym miejscu i ładnie puszczała soki. Radzę z każdego słoika trochę zalewy odlać do ostatniego słoika, a braki we wszystkich uzupełnić mieszanką wody, oleju, octu i szczypty cukru (w proporcjach odpowiadających gustom smakowym).

  2. Bardzo fajny przepis. Czas “leżakowania” cukinii przed słoikowaniem, ma znaczenie. 8-10 godzin minimum aby utworzył się “sok”. Ale,… w tym czasie dozwolone jest podjadanie :D i dlatego ja już dzisiaj wiem, że w zimie będzie to rewelacja .
    .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here