Ziemniaki hasselback zrobiły na świecie wielką karierę.
Po upieczeniu z wierzchu są chrupkie, a w środku mięciutkie.
Znakomicie smakują z zestawem surówek, jak i z sosem czosnkowym lub twarożkiem.
- kg ziemniaków tej samej wielkości
- sól
- pieprz
- olej
- tymianek świeży lub suszony
Ziemniaki szorujemy najlepiej gąbką.
Każdego kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy ostrym nożem uważając by nie przeciąć go do końca
(dlatego potrzebna nam jest łyżka).
Nacięte ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie solimy i polewamy odrobiną oleju.
Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 30 minut w piekarniku.
Potem zdejmujemy folię, polewamy jeszcze olejem, posypujemy tymiankiem i zapiekamy około 20 minut.
Nasze ziemniaczki kiedy nabiorą złotego koloru, są gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz