czwartek, 15 sierpnia 2019

Pikantna sałatka z tuńczykiem


Sałatka z tuńczykiem jest znakomitą przekąska, która zaspokoi nam głód.
Zapewne ją znacie, ale ta ma składnik "podkręcający " smak.
Użyłam oleju lnianego z papryczką chili w niewielkiej ilości, bo jest wyjątkowo ostry.

Potrzebujemy:
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ cebuli
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki oleju lnianego z papryczką chili





Cebulę szatkujemy i przelewamy wrzątkiem.
Odstawiamy do ostudzenia.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Taką sałatkę możemy też zabrać do pracy zamiast kanapek.
Nic nie stoi na przeszkodzie by do sałatki wrzucić po całej puszcze kukurydzy,
fasoli i całą paprykę i cebulę. Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Znam tą sałatkę. Ciekawy pomysł z dodatkiem oleju lnianego z chili :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie sałatki szczególnie z tunczykiem , ps pytałaś kiedyś kiedy wrzuce ciasto na blog zachód słońca już jest wrzucony .Długo to trwało ale jest .pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń